Wednesday, July 25, 2007

En biograf för alla

När Astoria slutligen gick i konkurs härom veckan var det som om något kom upp till ytan. Vi har vetat länge att möjligheten att se så kallad smal film eller kulturfilm eller kvalitetsfilm eller vad man nu vill kalla det minskar. Idag säger Mattias Nohrborg i DN att SF borde ta ett ansvar för de orter där de nu har monopol och att SFI måste agera. Utan Triangelfilm är Sverige en kvalitetsdistributör fattigare och SF har en starkare ställning än någonsin.

På en liten oberoende biograf som Fyris innebär det här en ständig kamp. En kamp för att få en och annan lite större film som kan dra in lite pengar så att vi kan fortsätta visa de riktigt smala filmerna och en kamp för att överleva när publiken inte riktigt är så stor som vi skulle behöva att den var.

Mattias Nohrberg hävdar att det handlar om demokrati och jag håller med. Han åberopar yttrandefriheten och problemet med att bara en liten och insatt publik ser den film som inte visas på de stora biograferna. Jag anser att det i högsta grad är en fråga som handlar om klass. Fyrisbiografens stora utmaning den närmaste tiden är att skaffa oss en publik som speglar hela Uppsala och inte bara innerstaden och universitetsvärlden. Fyrisbiografen kan inte bara kämpa för sin överlevnad för att den alltid har funnits utan måste hitta nya sätt att finnas till för hela Uppsalas befolkning.

/Emelie

Andra bloggar om: , , , ,

No comments: