Thursday, August 30, 2007

Två fantastiska får

Skämten har haglat den senaste veckan alltsedan affischen till Två fantastiska får först kom upp. Hur kan den vara annat än fantastisk? Vad kan den möjligtvis handla om? Två får kanske? Jag måste börja med att svara att ja, den är fantastisk och ja, den handlar om två får. Två mycket speciella får som en liten by i en kinesisk bergstrakt får i gåva från en politisk höjdare i Beijing.

Filmen har en absurd ton som närmast för tankarna till Kusturica, men i kinesisk tappning. Dialogen mellan huvudpersonen Deshan och hans fru är full av vardagskomik och det eviga springandet uppför nerför uppför nerför bergen får mig att fnissa.

Två fantastiska får innehåller en mild regimkritik. Egentligen kanske välmenande men ack så missriktade gåvor ovanifrån som mest skapar problem. Löftet byn får är att om fåren mår bra ska byn få betydande investeringar. Problemet är ju bara att fåren fryser och mår rätt kasst i den karga miljön. Gräset som de äter måste plockas långt bort och resterande fårmathållning är kostsam. Till på köpet gör fårskötseln att Deshan inte hinner sköta om sitt lilla jordbruk.

Roligare film än såhär blir det nog inte i september, men för alla som precis som jag är förtjusta i vardagskomik och absurditeter som förmedlas med små medel så är Två fantastiska får på alla sätt allt som behövs!

/Emelie

Andra bloggar om: , ,

5 comments:

Anonymous said...

Hej!
Tänkte höra om ni kommer visa Branaghs Trollflöjten i höst? Är grymt besviken över att SF visade den under en så pass kort period. Hoppas du på er:)
Mvh
Nadia

fyris said...

Jag har inte hört något om att vi skulle visa den. Just nu har vi rätt så många filmer på väg in, men man vet aldrig. Önska den i önskelådan så kanske den dyker upp på en framtida filmfrossarfest!

/Emelie

Anonymous said...

Blev grymt besviken när jag insåg att sf inte tänker importera david lynchs nya "Inland Empire", finns det nån chans att fyris får in den?

Anonymous said...

Triangelfilm hade köpt in Inland Empire men vid deras konkurs såldes många rättigheter tillbaka. Därför finns det just nu inga visningsrättigheter för filmen i Sverige. Däremot recenserades den härom veckan som dvd, vilket borde betyda att den går att få tag i.

NilsB said...

Sonetfilm ska distribuera Inland Empire på biograf i Sverige. Premiär i oktober.